Gıda Bağışı
Gıda İsrafı
Gıda israfı küresel bir krizdir ve her yıl milyarlarca ton "gıda çöpe gidiyor. Gıda israfını önlemek için planlı alışveriş yaparak, yiyecekleri doğru saklayarak ve artan yemekleri değerlendirmek önemlidir. Bu adımlar hem çevreyi korumaya hem de kıtlıkla mücadeleye katkı sağlar.
İsrafın Önlenmesi
İsrafı önlemek, gıdaların doğru değerlendirilmesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaşması açısından ilk adımdır. Ancak israfı önledikten sonra, elde kalan fazla gıdaların bağışlanması, toplumdaki açlık sorununu hafifletmek için büyük bir adım olacaktır. Nitekim, Ahmet Cevdet Paşanın kaleme aldığı Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye kitabın'da da;
"Def-i mefasid, celb-i menafiden evladır." kaidesi geçmektedir. Yani bir menfaati elde etmeden önce bir kötülüğü izale etmek daha evladır. Gıda bağışı yapmadan önce evimizdeki ve soframızdaki israfa dikkat etmek ve varsa çevremizde, israf yapanları bu konu hakkında bilinçlendirmek, önemlidir.
İsraf ile İlgili Ayet-i Kerim ve Hadis-i Şerifler
Gerek kuran-ı kerim'de gerekse Sevgili Peygamber Efendimiz (sa.v.)'in hadisi şeriflerinde israf ile ilgili müslümanlara çok sıkı tembihlerde bulunulmuştur.
Nitekim Cenab-ı Hak İsra Suresinin 27. Ayeti Kerimesin'de;
"Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür." (İsra Suresi, 27. Ayet)
Yine A'raf Suresinin 31. Ayeti Kerimesinde, israf etmemenin önemi;
"Ey Ademoğulları! Her mescide girişinizde güzel giysilerinizi giyin ve iyin,için fakat israf etmeyin, çünki Allah israf edenleri sevmez." (A'raf Suresi 31. Ayet) buyurulmuştur.
Önce İsrafı Önledik, Sonra Gıda Bağışında Bulunduk
Arif Derneği olarak, gıda israfının önlenmesine büyük veriyoruz. İhtiyaç fazlası gıdaları israf etmek yerine, bilinçli tüketim ile gıda bağışları yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Gıda bağışı sayesinde, hem çevremizi koruduk hem de topluma fayda sağladık.
Değerlendirmeler
Clear filtersHenüz değerlendirme yapılmadı.